Με αφετηρία το Μάρκου μπορούμε να κάνουμε και κάποιες όμορφες διαδρομές, περνώντας από διάφορα χωριά της ορεινής Γορτυνίας, όμορφα τοπία και ενδιαφέροντα αξιοθέατα.

Οι διαδρομές που σας προτείνουμε έχουν ως αφετηρία και σημείο επιστροφής  το χωριό μας.

Κείμενα: Χατζησταύρου Τίμος

Διαδρομή 1:  Μάρκου – Ζάτουνα – Δημητσάνα – Παλαιωχώρι – Ι.Μονή Φιλοσόφου – Μάρκου

Όμορφη διαδρομή σε υψόμετρο μέχρι την Δημητσάνα. Μετά την Ζάτουνα και για 4 χιλιόμετρα μέχρι την Δημητσάνα ο δρόμος είναι δίπλα στο επιβλητικό φαράγγι του Λούσιου.  Δρόμος στενός και με πολλές κλειστές στροφές που χρειάζεται προσοχή ειδικά το χειμώνα.

Μετά τη Δημητσάνα στρίβεται δεξιά προς Παλαιοχώρι – Ι. Μονή Φιλοσόφου.  Λίγο πριν το Παλαιοχώρι μπορείτε να επισκεφθείτε τους Μπαρουτόμυλους και την ιερά μονή Αιμιαλών.

Μετά το Παλαιοχώρι προχωράτε προς Ι. Μονή Φιλοσόφου.

Ο δρόμος κατηφορίζει προς το Λούσιο ποταμό με εναλλαγές όμορφων τοπίων.

Μετά, το γραφικό, πέτρινο γεφύρι του Λούσιου και προς Ι. Μονή Φιλοσόφου ο δρόμος είναι στενός με πολλές στροφές αλλά σε αποζημιώνει η θέα του φαραγγιού που είναι παράλληλα με τον δρόμο. Από αυτό το σημείο περνάει το διεθνές μονοπάτι Ε4 (Ξεκινάει από τις Άλπεις και καταλήγει στο φαράγγι της Σαμαριάς).

Δυνατότητα επίσκεψης της Μονής Φιλοσόφου. Στη συνέχεια ο δρόμος ανηφορίζει προς Μάρκου με εντυπωσιακά τοπία στο διάβα του.

Στην Μονή Φιλοσόφου υπάρχει το μονοπάτι που πηγαίνει στην παλιά Μονή Φιλοσόφου (Κρυφό Σχολειό) και συνεχίζει προς τον ποταμό Λούσιο. Περνώντας το γεφύρι και ανηφορίζοντας στην άλλη πλευρά του φαραγγιού καταλήγουμε στην Ιερά Μονή Προδρόμου.

Συνολική απόσταση: 30 Χλμ περίπου

Διάρκεια: Περίπου 45 λεπτά

 

Διαδρομή 2: Μάρκου – Βλαχόραφτη – Ατσίχολος – Καρύταινα – Ελληνικό – Στεμνίτσα – Δημητσάνα – Ζάτουνα – Μάρκου

 

Εξίσου όμορφη διαδρομή. Ο δρόμος μέχρι Βλαχόραφτη είναι χωμάτινος για περίπου 4 χλμ. Μέτα το Βλαχόραφτη ο δρόμος περνάει από το χωριό Ατσίχολος και στη συνέχεια κατεβαίνει στο χαμηλότερο σημείο στο Γεφύρι του Λούσιου ποταμού, ένα πανέμορφο τοπίο, όπου από εκείνο το σημείο ξεκινάει το rafting, για τους λάτρεις του αθλήματος. Μέτα το γεφύρι ο δρόμος ανεβαίνει στην ιστορική Καρύταινα. Δρόμος με πολλές στροφές άλλα όχι ιδιαίτερα δύσκολος, με δυνατότητα επίσκεψης του κάστρου Καρύταινας.

Μέτα την Καρύταινα στην διασταύρωση με Μεγαλόπολη ο δρόμος οδηγεί στο χωριό Ελληνικό και την Στεμνίτσα.

Από το Ελληνικό ο δρόμος ανεβαίνει σε μεγάλο υψόμετρο μέχρι Στεμνίτσα. Το ωραιότερο κομμάτι είναι από Στεμνίτσα μέχρι Δημητσάνα.

Ο δρόμος περνάει διπλά από το επιβλητικό φαράγγι του Λούσιου και η θεά προς τα απέναντι χωριά είναι μαγευτική. Είναι σαν ένας τεράστιος ανάγλυφος χάρτης! 2 χλμ μετά τη Στεμνίτσα υπάρχει δρόμος προς Ι. Μονή Προδρόμου (9 χλμ) με δυνατότητα επίσκεψης και προς την Αρχαία Γόρτυς.

Μετά τη Δημητσάνα ο δρόμος ανεβαίνει ξανά προς Ζάτουνα – Μάρκου.

Συνολική Απόσταση: 60χλμ περίπου

Διάρκεια: 1 και 25 λεπτά περίπου

 

Διαδρομή 3: Μάρκου – Ράφτη – Παλούμπα – Λουτρά Ηραίας – Σταυροδρόμι – Λαγκάδια – Καρκαλού – Δημητσάνα – Ζάτουνα – Μάρκου.

Ξεκινώντας το πρωί με κέφι από του Μάρκου προχωράμε προς Ράφτη, ένα παραδοσιακό χωρίο όπου μπορείς να αγοράσεις χειροποίητα ζυμαρικά. Συνεχίζουμε προς το χωριό Παλούμπα, το χωρίο του οπλαρχηγού του `21  Πλαπούτα. Εδώ αξίζει η θέα από την κεντρική πλατεία. Είναι μαγευτική! Στη συνέχεια προχωράμε προς Λουτρα Ηραίας, εδώ υπάρχουν ιαματικά λουτρά για παθήσεις, κυρίως αρθριτικών. Μετά τα Λουτρά, σε περίπου 8 χλμ, φτάνουμε στον δρόμο Πύργου – Τρίπολης. Κάνουμε Δεξιά προς Τρίπολη και φτάνουμε στο χωριό Σταυροδρόμι όπου υπάρχει διασταύρωση για Τρόπαια. Συνεχίζουμε ευθεία και περνώντας μέσα από όμορφα τοπία φτάνουμε στα γραφικά Λαγκάδια, το χωρίο των μαστόρων. Αξίζει η βόλτα στο χωρίο και στα μαγαζιά με τα παραδοσιακά προϊόντα. Στη συνέχεια ο δρόμος φτάνει σε μεγάλο υψόμετρο 1250 μ. κοντά στις πήγες του ποταμού Λούσιου. Όμορφο τοπίο με έλατα και μικρά ρυάκια. Στο χωριό Καρκαλού στρίβουμε δεξιά προς Δημητσάνα και οδηγώντας έχουμε συνεχώς δίπλα μας τον ποταμό Λούσιο. Λίγο πριν τη Δημητσάνα (όπου αναφέρουμε στην επόμενη διαδρομή) στρίβουμε δεξιά προς Ζάτουνα – Μάρκου. Ο δρόμος κατηφορίζει μέχρι το γεφύρι του Λούσιου στην αρχή της περίφημης χαράδρας του Λούσιου και στη συνέχεια ο δρόμος γίνεται ανηφορικός μέχρι την Ζάτουνα και στη συνέχεια Μάρκου.

Συνολική απόσταση 100 χλμ περίπου 

Ο δρόμος είναι άσφαλτος σε όλα τα σημεία άλλα έχει πολλές κλειστές στροφές και σε μερικά σημεία χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα το χειμώνα.

Διάρκεια 1 ώρα και 45 λεπτά

 

Επόμενη διαδρομή Μάρκου – Δημητσάνα – Στεμνίτσα – Χρυσοβίτσι – Λιμποβίτσι – Βυτίνα – Καρκαλού – Δημητσάνα – Μάρκου

Εκπληκτική διαδρομή μέσα στο πανέμορφο ελατοδάσος του Μαινάλου. Μετά την Δημητσάνα πάμε προς Στεμνίτσα, την πόλη με την σχολή αργυροχρυσοχοΐας. Αξίζει ο περίπατος στο χωριό και η δοκιμή παραδοσιακών γλυκισμάτων όπως τα σκαλτσούνια. Στη συνέχεια μετά από 6 χλμ από Στεμνίτσα κάνουμε αριστερά προς Χρισοβίτσι. Από εδω ξεκινάει το δάσος του Μαινάλου. Εκπληκτική διαδρομή μεσα στο Δάσος, κυριολεκτικά!! Στο Χρισοβίτσι υπάρχει διασταύρωση προς Λιμποβίτσι (σπίτι Κολοκοτρωναίων) όπου είνια και μουσείο. Επίσης αξίζει να δοκιμάσουμε το ρακόμελο! Στη συνεχεία και αφού διασχίσουμε το υπόλοιπο κομμάτι του ελατοδάσους πάμε προς Βυτίνα. Η περίφημη Βυτίνα έχει υγιεινό κλίμα και πολλά νερά.

Από τη Βυτίνα υπάρχει διασταύρωση προς Χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου (12 Χλμ)  για τους λάτρεις του είδους.

Από τη Βυτίνα συνεχίζουμε προς Καρκαλού. Στο δρόμο περνάμε το χωριό Παν σε υψόμετρο 1100μ. όπου υπάρχουν πανδοχεία και εστιατόρια. Υπάρχει επίσης πηγή με παγωμένο νερό που βγαίνει μέσα από το βουνό!! Στη συνέχεια προχωρούμε προς Καρκαλού και στρίβουμε δεξιά προς Δημητσάνα ακολουθώντας την προηγούμενη διαδρομή.

Συνολική απόσταση 70χλμ περίπου

Διάρκεια 1 και 25 λεπτά.

Ο δρόμος είναι καλός ασφαλτωμένος αλλά σε μερικά σημεία χρειάζεται προσοχή καθώς έχει κλειστές στροφές.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (αρχεία από εφημερίδα Γορτυνία, www.e-gortynia.gr)

Ο Λούσιος ποταμός και το Φαράγγι προσφέρονται για ποικίλες δραστηριότητες εναλλακτικού και αθλητικού τουρισμού, όπως:

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ: Για τους λάτρεις της φύσης η περιοχή προσφέρει μοναδικές εμπειρίες κοντά στη φύση, από απλούς περιπάτους σε ειδυλλιακά τοπία, όπου δεσπόζει η άγρια και παρθένα ομορφιά, μέχρι και επισκέψεις στα ιστορικά μοναστήρια της περιοχής.

CANOE KAYAKRAFTING: Για τους λάτρεις των σπορ το Φαράγγι ενδείκνυται για πολλές αθλητικές δραστηριότητες. Διοργανώνονται οργανωμένες καταβάσεις canoe kayak και rafting. Οι δραστηριότητες αυτές ξεκινάνε από το γεφύρι της Καρύταινας.

Ο ποταμός Λάδωνας και η ομώνυμη Λίμνη του προφέρουν ποικίλες δραστηριότητες και ανεπανάληπτες στιγμές στον επισκέπτη. Πεζοπορία, ψάρεμα, βαρκάδα αλλά και χαλαρωτικούς περίπατους γύρω από τη Λίμνη. Και βέβαια μόνο η μεγαλοπρέπεια του τοπίου και η φυσική ομορφιά είναι αρκετή για να προσφέρει την ηρεμία, που τόσο πολύ λείπει στις μέρες μας!

Ο Λάδωνας όπως και οι παραπόταμοί του (Πάιος, Αροάνιος Τράγος) προσφέρονται και για εξορμήσεις εναλλακτικού τουρισμού. Το μέρος είναι ιδανικό για ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες όπως canoe- kayak και rafting. Μια ιδανική τοποθεσία εκκίνησης για αυτές τις δραστηριότητες είναι η κοντινή Δάφνη Αχαϊας. Στις όχθες του ποταμού υπάρχουν οργανωμένες εγκαταστάσεις του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού της Eco Action, που δραστηριοποιείται στην περιοχή σε συνεργασία με τον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Δάφνης. Το γραφείο οργανώνει υπαίθριες δραστηριότητες στο Λάδωνα, όπως canoe- kayak, rafting, αλλά ακόμα και τοξοβολία, ποδηλασία (mountain bike) κ.α. Για πληροφορίες: http://www.ecoaction.gr.

Το Μαίναλο προσφέρει στον επισκέπτη μοναδικές εμπειρίες. Χαλαρούς περιπάτους μέσα σε ένα σπάνιο φυσικό πλούτο, αλλά καιπεριπατητικές -ορειβατικές διαδρομές στα μονοπάτια του, όπως και στο διεθνές μονοπάτι Ε4.

Για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ πόλος έλξης αποτελεί και το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου, το πιο κοντινό κέντρο από την Αθήνα.

 ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΙΝΑΛΟΥ

Βρίσκεται στην Οστρακίνα, την υψηλότερη κορυφή στο Ανατολικό Μαίναλο (1980μ.). Διαθέτει: 4 επίγειους μονοθέσιους αναβατήρες – Χελώνα/Baby lift (100 μέτρα), Κριός (160 μέτρα), Αρκτούρος (380 μέτρα) και Αετός (600 μέτρα) – και 8 πίστες, που καλύπτουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας. Το Χιονοδρομικό Κέντρο είναι ιδανικό και για διάφορα παιχνίδια στο χιόνι. Συγκεκριμένα υπάρχει ειδικό πάρκο γιαsnowmobiles και διαμορφωμένη πίστα για snowtubes. Τέλος το Κέντρο διαθέτει και πλαστική πίστα, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει επαρκές χιόνι.

Για πληροφορίες: 210.57.81880 και www.mainalo-ski.gr.