Το «αγνάντιο» του χωριού ήταν η ΑΚΟΝΑ για τους παλαιότερους, και ο λόγος ήταν εμφανής. Βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο του χωριού, έχει θέα τα χωριά της Μεγαλόπολης, της Ανδρίτσαινας, της Ηλείας, την θάλασσα και Ζάκυνθο, και φυσικά τον κάμπο του Μάρκου. Ήταν όμως και σημείο αναφοράς αφού από εκεί γινόταν και η επικοινωνία με τους εργαζόμενους στα χωράφια. Από την ΑΚΟΝΑ «έβαζαν» μια φωνή σ’ αυτόν που ήθελαν, αυτός «απλογιόταν» αμέσως, και αυτό ήταν το SMS της τότε εποχής. Εκτός αυτού, στην Ακόνα συγκεντρώνονταν όλοι οι Μαρκιώτες και έραιναν με λουλούδια τις νύφες που έρχονταν από τα γειτονικά χωριά και τελούσαν το γάμο τους στο χωριό.

Η εκτέλεση έργου στην Ακόνα, είχε σχηματιστεί μέσα στη δεκαετία του 1990 από τα μέλη του Συλλόγου, στο προεδρείο του οποίου είμαστε και εμείς. Μία μικρή εξέδρα με στέγαστρο από κεραμίδια, δύο παγκάκια, μία μικρή βρύση και οπωσδήποτε ένα φωτιστικό σώμα αποτελούν την κεντρική ιδέα του έργου.

Το σημείο όμως που βρισκόταν αυτή η μεγάλη πέτρα, το ακόνι -ακόνα- πάνω στο οποίο «ξαπόσταιναν» για λίγο οι γιαγιάδες και οι μανάδες μας όταν επέστρεφαν από την Πέρα Βρύση ζαλωμένες την βαρέλα με το νερό, αλλά και όλοι εκείνοι οι πρόγονοί μας που από την Ακόνα έστελναν τα SMS τους στους δικούς τους, δεν προσφερόταν για έργο γιατί ο χώρος είναι πάρα πολύ μικρός. Λίγα μέτρα πιο δίπλα, σε χώρο που παραχώρησε ο Χρήστος Ι. Τσερώνης στο παρελθόν, καθορίστηκε να γίνει το έργο της Ακόνας.

Το καλοκαίρι του 2020, με χρήματα του Συλλόγου και με υλικά που μας χορήγησε ο Δήμος, έγινε η αρχή. Δάπεδο-στρώθηκε ένα κομμάτι του δρόμου της Ακόνας που ήταν χωμάτινο, και με προσωπική εργασία των συμπατριωτών Χαράλαμπου Αθ. Νικολόπουλου, Σπύρου Φλώρου και Γιώργου Θεοχάρη καθαρίστηκε ο υπόλοιπος δρόμος και η γύρω περιοχή.

Παράλληλα, με ηλεκτρολογικά και δομικά υλικά που μας χορήγησε ο Δήμαρχος κ. Ευστάθιος Κούλης και με προσωπική εργασία των προ αναφερομένων, με την εποπτεία και επίβλεψη του αντιδημάρχου κ. Δημητρίου Καζά, επεκτάθηκε ο δημοτικός φωτισμός στο δρόμο της Ακόνας με τέσσερα φωτιστικά σώματα, και στη θέση της υπό κατασκευής εξέδρας τοποθετήθηκε ο φωτισμός της.

Η εκπλήρωση όμως του τελικού στόχου απαιτεί προσωπική εργασία, κόπους και χρήματα. Το βιβλίο μας με τίτλο «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΡΚΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ» παραχωρήθηκε για την επίτευξη του στόχου. Προκειμένου να εκτυπωθεί και να διατεθεί προς όλους δωρεάν, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτριος Αν. Ρούτουλας ανέλαβε το κόστος εκτύπωσης των 400 ευρώ, λόγος για τον οποίο τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως θερμά. Τα όποια χρήματά μας προσφερθούν, θα διατεθούν για το έργο της Ακόνας. Αυτό ήταν το πρώτο λιθαράκι. Το υπόλοιπο έργο επαφίεται στην προσφορά των συμπατριωτών μας.

Από τους λίγους συμπατριώτες που μέχρι σήμερα έλαβαν το βιβλίο αυτό, όταν τους γνωστοποιήθηκε ο σκοπός του έργου της Ακόνας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τις πρώτες προσφορές.

Μέσα στο προαναφερόμενο βιβλίο μας, ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα είναι ο τότε Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου μας Ιωάννη Κωνσταντίνου Μαρλαφέκα (1914-1995), οι αγώνες και το σπουδαίο έργο του οποίου προσφέρθηκαν στη γενέτειρά μας σε πολύ δύσκολες εποχές και για τον Σύλλογο και για το χωριό.

Για το έργο πραγματοποιήθηκαν δωρεές από Μαρκιώτες. Τους ευχαριστούμε όλους ιδιαιτέρως θερμά.

Τέλος, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας η κατασκευή του έργου της ΑΚΟΝΑΣ.
Ο Δήμαρχος κύριος Ευστάθιος Κούλης, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα των Μαρκιωτών, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε προ ολίγων ημερών, εξήρε την αγάπη των Μαρκιωτών για το χωριό τους, την προσφορά της αφιλοκερδούς εργασίας τους στα κοινά, στον καθαρισμό των δεξαμενών ύδρευσης, στην κοπή των χόρτων και στη συντήρηση του κοιμητηρίου του χωριού τους, τους επαίνεσε για αυτή την πρόσφορα της αφιλοκερδούς και ανιδιοτελούς εργασίας τους, και αφού εισηγήθηκε την έγκριση του έργου της ΑΚΟΝΑΣ, εισηγήθηκε να εγκριθεί και ένα ποσό της τάξεως των 2.000 ευρώ ώστε με αυτό να χορηγηθούν σε αυτό το έργο διάφορα οικοδομικά υλικά, πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα.
Οι Μαρκιώτες τον ευχαριστούν ιδιαιτέρως θερμά.

Γιώργος Θεοχάρης