ΜΑΡΚΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ενημερωτικό έντυπο.    Μάρτιος 2022.    Κείμενα Γεώργιος Παν. Θεοχάρης.

ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΜΑΡΚΙΩΤΩΝ

 

Η ιδέα για την δημιουργία ενός μνημείου πεσόντων στο χωριό, είχε σχηματιστεί και είχε συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Απανταχού Μαρκιωτών στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Στα χρόνια που πέρασαν, η δημιουργία αυτού του μνημείου είχε απασχολήσει αρκετές φορές το Διοικητικό Συμβούλιο. Κάποια στιγμή μάλιστα είχε επιλεγεί ως καταλληλότερος χώρος για την ανέγερσή του η ανατολική πλευρά του προαυλίου της εκκλησίας. Χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, τελικά η ιδέα αυτή ατόνησε και η δημιουργία του μνημείου πεσόντων δεν υλοποιήθηκε.

Την περίοδο εκείνη, δεν είχαμε και την πλήρη εικόνα όλων των πεσόντων Μαρκιωτών. Κάποια λίγα ονόματα γνωρίζαμε χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία και λεπτομέρειες.

Κατά την έρευνα που κάναμε από το έτος 2010 έως και το 2016, συνθέτοντας το γενεαλογικό δένδρο όλων των οικογενειών του Μάρκου, στοιχεία τα οποία εκδόθηκαν μέσα στο βιβλίο μας με τίτλο «ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ, ΠΡΟΤΥΠΗ ΕΡΕΥΝΑ, ΑΘΗΝΑ 2016», γνωρίσαμε τους μέχρι τότε άγνωστους σε εμάς ΜΑΡΚΙΩΤΕΣ ΗΡΩΕΣ που έπεσαν για την Πατρίδα σε διάφορους πολέμους.

Μαζί με αυτούς, γνωρίσαμε και κάποιους άλλους Μαρκιώτες, απογόνους ή και συγγενείς αυτών, οι οποίοι σε διάφορους πολέμους ή άλλες περιστάσεις έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι άλλοτε την Πατρίδα, και άλλοτε τις ιδέες και τα ιδανικά τους.

Όλους αυτούς, τους παρουσιάζουμε ακολούθως ανά κατηγορία θεωρώντας ότι τα στοιχεία τους θα είναι χρήσιμα στον Σύλλογο των Απανταχού Μαρκιωτών, στην περίπτωση που στο μέλλον θελήσει να υλοποιήσει την ιδέα της δημιουργίας ενός μνημείου ή μιας αναθηματικής στήλης πεσόντων στο χωριό.

Εκτός αυτού, η παρουσίαση όλων αυτών επιβάλλεται και για έναν ακόμη λόγο. ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ στους νεκρούς, καθώς και στην προβολή και διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

ΜΑΡΚΙΩΤΕΣ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ.

Τσερώνης Γεώργιος του Ιωάννου 1886-1912.

Έπεσε στο Φρούριο των Βοδενών (παλαιά ονομασία της Έδεσσας), τον Οκτώβριο του 1912 κατά τη διάρκεια του πρώτου Βαλκανικού Πολέμου.

Τσερώνης Αντώνιος του Ιωάννου 1882-1913.

Έπεσε στη μάχη του Μπιζανίου (οχυρό που βρίσκεται στην περιοχή των Ιωαννίνων), τον Φεβρουάριο του 1913 κατά τη διάρκεια του πρώτου Βαλκανικού Πολέμου.

Παρασκευόπουλος Παναγιώτης του Αθανασίου 1899-1918.

Έπεσε στη μάχη του Σκρά (στην περιοχή του Κιλκίς), τον Μάιο του 1918 κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

Ασημακόπουλος Κωνσταντίνος του Ασημάκη 1914-1940.

Έπεσε στο Αλβανικό Μέτωπο στις 24 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Διαμαντόπουλος Δημήτριος του Αθανασίου 1917-1941.

Έπεσε τις 8 Φεβρουαρίου 1941 στο Αλβανικό Μέτωπο, στην περιοχή Μπούμπεσι βορειοδυτικά της Κλεισούρας, κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Κίκιρας Αθανάσιος του Διονυσίου 1921-1948.

Έπεσε στην περιοχή Ομολίου Λάρισας στις 12 Ιανουαρίου 1948, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου 1946-1949.

ΜΑΡΚΙΩΤΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

ΠΟΥ ΑΠΕΒΙΩΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥΣ

ΑΠΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑ.

Τσερώνης Δημήτριος του Ιωάννου 1903.

Κίκιρας Ηλίας του Διονυσίου 1912.

ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΜΑΡΚΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑ Ν ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ.

Μαθιόπουλος Κωνσταντίνος του Γεωργίου 1889-1912.

Έπεσε στις 30 Οκτωβρίου 1912, κατά τη διάρκεια του πρώτου Βαλκανικού πολέμου.

Οι απόγονοί του γνωρίζουν ότι έπεσε στον πρώτο Βαλκανικό πόλεμο, τον φθινόπωρο του 1912 σε κάποια μάχη στην περιοχή Μπέλεσι, κοντά στα οχυρά του Ρούπελ.

Στα αρχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, έχει καταχωρηθεί ότι ο στρατιώτης Κωνσταντίνος Γεωργίου Μαθιόπουλος άνευ έτους γεννήσεως, καταγόμενος από το Βλόγγο Ζατούνης Αρκαδίας, απεβίωσε στις 30 Οκτωβρίου 1912. Ως τόπος αποβιώσεώς του αναφέρονται τα Γιαννιτσά, ως αιτία αποβιώσεως του αναφέρεται ο θάνατος στη μάχη, και ως χρονολογική περίοδος αναφέρονται οι Βαλκανικοί Πόλεμοι.

Ο Κωνσταντίνος Μαθιόπουλους ήταν τέκνο της Μαρκιώτισας Αντωνίας Μαρλαφέκα του Ιωάννη, η οποία είχε γεννηθεί στου Μάρκου το 1864, και η οποία είχε παντρευτεί τον Γεώργιο Μαθιόπουλο από την Ριζοσπηλιά στην οποία και διέμεινε μετά το γάμο της, και εκεί γεννήθηκε και ο Κωνσταντίνος.

Λέος ή Λιακόπουλος Νικόλαος του Ιωάννου 1916-1940.

Έπεσε στις 14 Δεκεμβρίου 1940 στο Αλβανικό Μέτωπο, στο ύψωμα Σχίβοβικ (υψόμετρο 1700), βορειοδυτικά του Αργυροκάστρου, κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Ο Νικόλαος Λέος ή Λιακόπουλος ήταν τέκνο του Μαρκιώτη Ιωάννη Λέου του Ηλία ο οποίος είχε γεννηθεί στου Μάρκου το 1894. Από μικρή ηλικία, ο πατέρας του έφυγε από του Μάρκου και εγκαταστάθηκε στο Νεοχώρι Μαντινείας, λίγο έξω από την Τρίπολη. Εκεί, ως τέκνο του Ηλία -Λιάκου-, ο πατέρας του Ιωάννης έλαβε και το επώνυμο Λιακόπουλος. Στο Νεοχώρι δημιούργησε την οικογένειά του, και εκεί γεννήθηκε ο Νικόλαος.

Στο δίπλωμα απονομής πολεμικής συντάξεως που έλαβε η μητέρα του, αυτός αναφέρεται και με τα δύο επώνυμά του «…εις την Δήμητραν χήρα σύζυγον του αποβιώσαντος συνταξιούχου Ιωάννου Ηλίου Λιακοπούλου ή Λέου, μητέρα του φονευθέντος λοχίου Νικολάου Ιωάννου Λιακοπούλου ή Λέου…».

Κίκερας Άγγελος του Ιωάννου 1924-1948.

Έπεσε στην Αγιά Λάρισας στις 15 Σεπτεμβρίου 1948, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου 1946-1949.

Ο Άγγελος Κίκερας του Ιωάννη ήταν τέκνο του Μαρκιώτη Ιωάννη Κίκιρα του Κωνσταντίνου ο οποίος είχε γεννηθεί στου Μάρκου το 1890. Από μικρή ηλικία, ο πατέρας του έφυγε από του Μάρκου και εγκαταστάθηκε στην Κόρινθο όπου δημιούργησε την οικογένειά του, και εκεί γεννήθηκε ο Άγγελος.

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΜΑΡΚΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ.

Μητρογιαννόπουλος Τρύφων του Νικολάου 1889-1912.

Έπεσε στον πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο, τον φθινόπωρο του 1912 στην περιοχή του Κιλκίς.

Στα αρχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, έχει καταχωρηθεί ότι ο στρατιώτης Τρύφων Μητρόπουλος άνευ άλλων ατομικών στοιχείων και καταγωγής, απεβίωσε στις 22 Ιουνίου 1913, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. Αναφορικά με το επώνυμο Μητρόπουλος που καταχωρήθηκε στα αρχεία αυτά, πρόκειται για εσφαλμένη καταχώρηση του ορθού επωνύμου του.

Ο Τρύφων Μητρογιαννόπουλος από τη γειτονική μας Ζέρζοβα-Παναγιά, ήταν σύζυγος της Μαρκιώτισας Κυριακούλας Ασημακοπούλου του Ιωάννη η οποία είχε γεννηθεί στου Μάρκου το έτος 1887, και η οποία μετά το γάμο της κατοίκησε στην Ζέρζοβα-Παναγιά.

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΜΑΡΚΙΩΤΩΝ

ΠΟΥ ΑΠΕΒΙΩΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥΣ.

Διαμαντόπουλος Αθανάσιος του Βασιλείου 1913.

Κατά την άποψη των στενών συγγενών του, έχασε τη ζωή του στον Πόλεμο της Αλβανίας κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Στα αρχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δεν έχει καταχωρηθεί.

Ο Αθανάσιος Διαμαντόπουλος ήταν τέκνο της Μαρκιώτισας Ρόϊδως Φιλήντρα του Αθανασίου η οποία είχε γεννηθεί στου Μάρκου το έτος 1888, και η οποία μετά το γάμο της με τον Βασίλειο Διαμαντόπουλο από την Αράχωβα, κατοίκησε στην Αράχωβα όπου δημιούργησε την οικογένειά της, και εκεί γεννήθηκε ο Αθανάσιος.

ΜΑΡΚΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.

Σπυροπούλου Δήμητρα του Κωνσταντίνου 1924-1943.

Δολοφονήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1943 στην Αθήνα, σε διαδήλωση που γινόταν για να μην παραχωρηθεί η Μακεδονία και η Θράκη στη Βουλγαρία.

Χριστοδουλοπούλου Αναστασία του Ιωάννου 1915-1944.

Σκοτώθηκε το έτος 1944 στα Δεκεμβριανά, από αδέσποτη σφαίρα στην οδό Ασκληπιού που κατοικούσε.

Αν και ο πατέρας της Ιωάννης Χρήστου Χριστοδουλόπουλος είχε γεννηθεί στου Μάρκου το 1877, η Αναστασία ενώ είναι καταχωρημένη στα ληξιαρχικά βιβλία γεννήσεων του ληξιαρχείου της τότε Κοινότητας Ζάτουνας, δεν έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο γεννήσεων-βαπτίσεων της εκκλησίας του χωριού, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως να είχε γεννηθεί στην Αθήνα.

Μαρλαφέκας Γεώργιος του Μιχαήλ 1906-1944.

Σκοτώθηκε το 1944 κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού στον Πειραιά.

Ο Γεώργιος Μαρλαφέκας ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου των Μαρκιωτών που ιδρύθηκε το 1933 στον Πειραιά, και στη συνέχεια υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι και έτος 1937. Το όνομά του είναι χαραγμένο στην αναθηματική στήλη του μνημείου των πεσόντων με τίτλο «Μάρτυρες ήρωες 1943-1944», που βρίσκεται έξω από το Δημαρχείο του Κορυδαλλού. Ένα χρόνο νωρίτερα, το 1943 είχε σκοτωθεί ο γιος του Αλέξιος σε ηλικία 3 ετών.

Φιλήντρας Χρήστος του Μιχαήλ 1922-1948.

Στρατιώτης του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη μάχη της Δημητσάνας στις 28 Αυγούστου 1948.

Ασημακόπουλος Σωτήριος του Ασημάκη 1912-1944.

Μέλος της Εθνικής Αντίστασης στην οργάνωση της Πάτρας, απαγχονίστηκε τον Ιούλιο του 1944 από τα τάγματα ασφαλείας μαζί με άλλους τρεις συντρόφους του στο ορεινό χωριό Μπάλα Πατρών.

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΜΑΡΚΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.

Λάλος Κανέλλος του Γεωργίου 1921-1948.

Στα αρχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, έχει καταχωρηθεί ότι γεννήθηκε στη Ζάτουνα το 1921, ότι ανήκε στο 526 ΤΠ, και ότι έπεσε μαχόμενος στον Εμφύλιο Πόλεμο (1946-1949), στο ύψωμα Αλεπού Πεκλάρι στις 28 Ιουνίου 1948 ως στρατιώτης.

Ο Κανέλλος Λάλος ήταν τέκνο της Μαρκιώτισας Βασιλικής Ρωμανού του Κυριαζή η οποία είχε γεννηθεί στου Μάρκου το έτος 1882, και η οποία μετά το γάμο της με τον Γεώργιο Λάλο από τον Βλόγγο, κατοίκησε στον Βλόγγο όπου δημιούργησε την οικογένειά της, και εκεί γεννήθηκε ο Κανέλλος.

Σαφλαγιούρας Γεώργιος του Παναγιώτη 1931-1949.

Σύμφωνα με την παράδοση της οικογενείας του, έχασε τη ζωή του με βίαιο και άδικο τρόπο το 1949 στην περιοχή του Ακόβου Μεγαλοπόλεως, τις τελευταίες ημέρες του εμφυλίου σε ηλικία 18 μόλις ετών.

Ο Γεώργιος Σαφλαγιούρας ήταν τέκνο της Μαριγώς Σπήλιου Ανδρικοπούλου (1898) από του Βλαχόρραφτη, η οποία ήταν κόρη του Μαρκιώτη Σπήλιου Ανδρικόπουλου (1850) ο οποίος μετά το γάμο του κατοίκησε στου Βλαχόρραφτη.

Σαφλαγιούρας Άγγελος του Χρήστου 1898.

Οι συγγενείς απόγονοί του μαρτυρούν ότι σκοτώθηκε σε κάποιον πόλεμο, άγνωστο ποιόν, όταν ήταν στρατιώτης. Στα αρχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δεν έχει καταχωρηθεί.

Ο Άγγελος Σαφλαγιούρας ήταν τέκνο της Μαρκιώτισας Χρυσούλας Ιωάννου Ρωμανού (1870), η οποία μετά το γάμο της με τον Χρήστο Δημητρίου Σαφλαγιούρα από του Βλαχόρραφτη κατοίκησε στου Βλαχόρραφτη, και εκεί γεννήθηκε ο Άγγελος.