karydia

Καρύδια

Βασίλης Βασιλείου, Αθήνα

Η καρυδιά  δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προσαρμογής και καλλιεργείται σε διάφορους τύπους κλιμάτων και περιβάλλοντος. Όμως αποδίδει περισσότερο σε περιοχές με θερμό και υγρό κλίμα. Καλλιεργείται για το νόστιμο καρπό της, το καρύδι και για την εξαιρετικής ποιότητας ξυλεία της.Τα καρύδια, όταν ωριμάσουν, τινάζονται από το δέντρο με ράβδισμα και μαζεύονται από το έδαφος πριν μαυρίσουν. Στη συνέχεια ξεφλουδίζονται και ξεραίνονται σε ειδικά ξηραντήρια. Το καρύδι έχει σχήμα σφαιρικό και το περικάρπιο του όταν είναι χλωρό είναι παχύ σαρκώδες και πράσινο ενώ όταν ωριμάζει αλλάζει χρώμα σε ανοιχτό μπεζ-καφέ και γίνεται σκληρό, ξυλώδες κέλυφος. Το εσωτερικό του καρυδιού, η καρυδόψιχα, αποτελείται από δύο μεγάλες κοτυληδόνες οι οποίες περιβάλλονται από ένα λεπτό σπερματικό περίβλημα.

Τα ελληνικά καρύδια βγαίνουν στην αγορά τον Αύγουστο και δεν κάνουν θόρυβο όταν τα κουνάτε. Όταν τα αγοράζετε, ελέγξτε την ψίχα τους, η οποία πρέπει να είναι καθαρή, να μην έχει τσόφλια και το χρώμα της να είναι λευκό. Αν είναι μαύρο, σημαίνει ότι τα καρύδια είναι κατώτερης ποιότητας και αν είναι πράσινο, ότι έχουν μουχλιάσει. Φυλάσσετέ τα σε μέρος ξηρό και δροσερό, γιατί με την υγρασία μουχλιάζουν και με τη ζέστη ταγκίζουν. Ακόμη καλύτερα διατηρείτε τα σε αεροστεγή δοχεία στο ψυγείο.Το καβούρντισμα ή η προσθήκη αλατιού μειώνει την ευεργετική τους δράση.

Καρύδια (οφέλη)

Βασίλης Βασιλείου, Αθήνα

Αποτελούν μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Περιέχουν μέταλλα όπως μαγνήσιο,ασβέστιο, μαγγάνιο, κάλιο, σίδηρο, σελήνιο, αλλά και βιταμίνες, όπως βιταμίνη Α, Ε, Κ καθώς και βιταμίνες συμπλέγματος Β. Επιπλέον, περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών στερολών καθώς και μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, ενώ όσον αφορά τις θερμίδες, μπορεί να μην είναι εντελώς «αθώα» λόγω των λιπαρών τους, αλλά η μετρημένη κατανάλωσή τους θα σας εξασφαλίσει καλύτερη υγεία, χωρίς περισσότερους πόντους. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε καλά λιπαρά, μπορούν να μειώσουν την κακή (LDL) χοληστερίνη και να αυξήσουν την καλή (HDL), έτσι ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εμφράγματος και άλλων παθήσεων της καρδιάς. Επιπλέον, η αργινίνη που περιέχουν αυξάνει την παραγωγή νιτρικού οξέος, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ευκαμψίας των αρτηριών, μειώνοντας την πιθανότητα παρουσίασης θρόμβων. Ακόμη, βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και δρουν προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του εντέρου, ενώ στηρίζουν την καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου και την αποφυγή της άνοιας. Τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτοχημικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά αυτά βοηθούν τον οργανισμό να προστατευτεί και να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκίνου, φλεγμονών, νευρολογικών παθήσεων, ενώ έχουν και αντιγηραντική δράση. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε που είναι ένα από τα πιο ισχυρά λιποδιαλυτά αντιοξειδωτικά που απαιτούνται προκειμένου να διατηρηθεί η ακεραιότητα της κυτταρικής μεμβράνης των ιστών, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει την επιδερμίδα. Παίρνοντας ω-3 λιπαρά μικραίνει η αναλογία ω-6/ω-3 λιπαρών οξέων και περιορίζεται η απώλεια οστικής μάζας.