rigani

Ρίγανη (το μάζεμα)

Ανδρέας Χατζησταύρου, Αθήνα-Μάρκου

Η ρίγανη μαζεύεται τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Συνήθως φύεται σε άγονες πετρώδεις εκτάσεις και δίπλα σε πεζούλια. Όταν μαζεύουμε τη ρίγανη είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν ξεριζώνουμε για να ξαναβρούμε πάλι τον επόμενο χρόνο. Κόβουμε απλά το κλαδί που έχει θύσανο με ρίγανη, συνήθως 30 με 40 εκατοστά. Μαζεύουμε τα κλαδιά σε ματσάκια μιας χεριάς. Αφού μαζέψουμε πολλά ματσάκια τα κρεμάμε ανάποδα σε αεριζόμενο σκιερό χώρο μέχρι να ξεραθεί τελείως. Το χρονικό διάστημα που απαιτείται είναι συνήθως μια με δυο εβδομάδες ανάλογα με τον καιρό. Μια ζεστή και ξηρή ημέρα αποφασίζουμε να την τρίψουμε. Την μαδάμε πρώτα με τα χέρια. Κατά προτίμηση τους θυσάνους που εμπεριέχουν τα άνθη της, με προσοχή να μην πέσουν πολλά φύλλα διότι μειώνουν την ποιότητά της. Τα δε ξύλα της ρίγανης την παλιά εποχή τα χρησιμοποιούσαν σαν οδοντογλυφίδες, οι οποίες έχουν απολυμαντική ιδιότητα για την στοματική κοιλότητα. Τρίβουμε σε χοντρά μεταλλικά κόσκινα και στη συνέχεια σε πιο ψιλά. Εάν θέλουμε ακόμα πιο ψιλή ρίγανη, την τρίβουμε με τις παλάμες. Αφαιρούμε τυχόν κομματάκια ξύλου που έχουν πέσει.

Για την αποθήκευσή της, το καταλληλότερο είναι το ντενεκεδένιο δοχείο με καπάκι που κλείνει αεροστεγώς. Τον σπόρο που μένει από το τρίψιμο εάν τον ρίξουμε σε κάποια άκρη θα ξανά φυτρώσει.