agapimenes-sintages

agapimenes-syntages-markou (1) agapimenes-syntages-markou (4) agapimenes-syntages-markou (6) agapimenes-syntages-markou (7) agapimenes-syntages-markou (8) agapimenes-syntages-markou (9)agapimenes-syntages-markoue-gortynia-vivlioεφημερίδα-ζατουνα

Το βιβλίο «Αγαπημένες συνταγές» εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε η Μαρία Χατζησταύρου. Οι συνταγές είναι από το σύνολο των ανθρώπων που απαρτίζουν το χωριό Μάρκου, καθόλη τη διάρκεια του έτους. Από τους μόνιμους κατοίκους αυτού, από αυτους που διαμένουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ή του εξωτερικού και επισκέπτονται το χωριό κατά τους θερινούς μήνες. Είτε κατάγονται εξ αίματος, είτε είναι σύζυγοι Μαρκιωτών. Μετά την επιτυχημένη πρώτη έκδοση του Ιανουαρίου, προχωρήσαμε στις αρχές Απρίλη στην επανέκδοση και βελτίωση αυτού.

Αγαπημένες συνταγές (ανοίξτε το αρχείο)

Στην δεύτερη έκδοση του βιβλίου και αφού εμπλουτίστηκε με νέες συνταγές, έχει προστεθεί μια σελίδα στην εισαγωγή με κριτικές, όπου καταξιωμένοι σεφ και γευσιγνώστες, της Ελλάδας και του εξωτερικού, αναφέρονται στην ομαδική αυτή προσπάθεια. Καθώς λοιπόν αυτές οι κριτικές απευθύνονται σε όλους εσάς που συμμετείχατε σε αυτό το ομαδικό έργο, σας τις παρουσιάζουμε:

“Ξεφύλλισα το βιβλίο συνταγή – συνταγή. Το βρήκα εξαιρετικά ορεκτικό. Ξεκινάει με βασικές συνταγές για να φτιάξει κανείς ψωμί, γιαούρτι, ζυμαρικά, τραχανά, ακόμα και αλλαντικά. Και σελίδα – σελίδα ξετυλίγεται όλη η νόστιμη μαγειρική του χωριού. Θεωρώ αυτές τις προσπάθειες εξαιρετικά αξιέπαινες και είναι αυτές που χρόνια μετά όταν η παράδοση θα αρχίσει να σβήνει θα τις συντηρούν στις μνήμες μας. Ένα τέτοιο βιβλίο σώζει ένα μεγάλο κομμάτι της πολιτισμικής κληρονομίας που ο καθημερινός άνθρωπος δεν μπορεί να σώσει. Εάν μετά από καιρό έβλεπα και ένα βιβλίο για τις μεγάλες γιορτές, τα πανηγύρια του χωριού τους χορούς και τα τραγούδια θα θεωρούσα ότι το έργο είναι πλήρες. Για την ώρα τούτο το βιβλιαράκι βάλτε το στην κουζίνα σας και κάντε το οδηγό της καθημερινής σας μαγειρικής. Θα φάτε και νόστιμα και υγιεινά και παραδοσιακά.  Με πολύ εκτίμηση για το συνολικό έργο.”
Ηλίας Μαμαλάκης, Αθήνα 2013
………………………………………………….
“Οι παραδόσεις και τα έθιμα είναι θεμελιώδη συστατικά για την επιβίωση της κουλτούρας των λαών. Η γαστρονομία είναι αναπόσπαστο στοιχείο των παραδόσεων και η καταγραφή των συνταγών μαγειρικής εξασφαλίζει την ιστορική αποτύπωση των τόπων και των ανθρώπων τους. Η πρωτοβουλία των συντελεστών της έκδοσης των συνταγών της Αρκαδικής γης, συμβάλει τα μέγιστα στην ενημέρωση των σημερινών και μελλοντικών γενεών. Συγχαρητήρια!”
Τάσος Κιούλπαπας, Αθήνα 2013
Πρόεδρος των έν Ελλάδι Γαστρονόμων, Chaine des Rotisseurs
………………………………………………….
“Η ισχύς εν τη ενώσει! Μια συλλογική προσπάθεια ορεινών Αρκάδων, που βάζει στην άκρη το εγώ και προτάσσει το εμείς. Φτιαγμένο το βιβλίο με μεράκι. Μπράβο σας!”
Γεώργιος Μοσχοβάκης, Αθήνα 2013
ΣΕΦ του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος
………………………………………………….
“Θέλω να επισημάνω την σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει σε αυτό το βιβλίο αναδεικνύοντας τοπικά παραδοσιακά προιόντα και τοπικές παραδοσιακές συνταγές απότην Αρκαδία. Φέροντας στην μνήμη μας παλιές παραδοσιακές συνταγές δοσμένες μέσα από μεράκι και γεύση μαμάς.”
Πάνος Κοντογιώργης, Αθήνα 2013
Απόφοιτος της σχολής Τουριστικών επαγγελμάτων Αναβύσου. Μέλος του Chef club Ελλάδος,μέλος της WACS,executive chef στην εταιρεία Ελληνική τρούφα,μέλος της Starwood,πιστοποιημένος executive chef από την ACTA,μέλος της ομάδας πιστοποίησης σε ξενοδοχεία και εστιατόρια υπό την εποπτεία του Υπουργείου Τουρισμού,μέλος του εθνικού συνδέσμου γαστρονομίας Καλημέρα BREAKFAST.
………………………………………………….
“Μόνο διαβάζοντας τις πρώτες σελίδες του βιβλίου αυτού, μου ήρθε μια πρωτόγνωρη και άμεση επιθυμία να φάω αυτό το φαγητό με το οποίο μεγάλωσα (όταν δεν ήμουν στην κουζίνα του casa di pasta) και που τόσο μου λείπει εδώ στη Νέα Υόρκη. Αμέσως έτρεξα στο πιο κοντινό supermarket αγκαλιά με το βιβλίο…λίγες ώρες αργότερα, στις 3 το πρωί, ήμουν πίσω στο χωριό της γιαγιάς μου (οκ της γιαγιάς του καλύτερού μου φίλου που κάνει την καλύτερη γίδα βραστή του κόσμου) να τρώω χορτόπιτα, κολοκυθοκεφτέδες, γίδα βραστή και κόκκορα κρασάτο. Αύριο το πρόγραμμα έχει ριγανοκεφτέδες, λαγό στιφάδο και νοματιά. Ευχαριστώ πολύ για τις αναμνήσεις.”
Γιώργος
 Παπακώστας, Νεα Υόρκη 2013
Chef/ ιδιοκτήτης di Pasta, Silver Star, Cubanita, The Burger Joint
………………………………………………….
“Τηρώντας τις παραδόσεις διατηρούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Το βιβλίο αυτό περιέχει όχι μόνο άριστες συνταγές που θα μάγευαν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους αλλά δείχνει και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθεί κάθε παραδοσιακός-ψαγμένος μάγειρας. Καλή επιτυχία!”
Θεμιστοκλής Μελαγράκης, Αθήνα 2013
Σεφ σε ιδιωτικές θαλαμηγούς
………………………………………………….
“Αξίζουν συγχαρητήρια για αυτήν την ομαδική προσπάθεια των Μαρκιωτών, να συλλέξουν και να καταγράψουν αυτές τις συνταγές. Επίσης, αξιέπαινη είναι η σύλληψη και υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας.”
Νεκτάριος Μπουρίκης, Αθήνα 2013
Pastry Chef / καθηγητής ζαχαροπλαστικής IEK “Le Monde”
…………………………………………………

Το βιβλίο δέχτηκε χορηγίες από τους παρακάτω:

Lime Deco // Γραφείο Αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων // Μαρία Χατζησταύρου // www.limedeco.gr

Galeone // Εστιατόρειο – Πιτσαρία // Δημήτρης Ρούτουλας // www.galeone.gr

In Mood Designers // Δημιουργικό Γραφείο // www.inmood.gr

Λουξ Μαρλαφέκας //Αναψυκτικά & φυσικοί χυμοί // www.loux.gr

Freddo Caldo // Cafe // Βασίλης Νικολάου // Φ. Γκινοσάτη 49, Μεταμόρφωση, 2102823081

Βούλα Λεβέντη & Ευαγγελία Πάλλας Διαμαντοπούλου 

Τέλος ένα σημείωμα από την Μαρία Χατζησταύρου: «Σε σχετικά πολύ μικρό χρονικό διάστημα και αφού έκανα το κάλεσμα στους Μαρκιώτες για να συμβάλουν με τις συνταγές τους, κατακλύστηκα από email, fax, τηλεφωνήματα, σημειώματα από κάθε πόλη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν με την συνταγή τους και συνέβαλαν ώστε να πραγματοποιηθεί αυτό το όμαδικό έργο.  Στη συνέχεια θα ήθελα να επισημάνω, την ουσιαστική βοήθεια της γραφίστριάς μας Ασπασίας Χροναίου, που εκτός του ότι επιμελήθηκε το εξώφυλλο και το όλο στήσιμο του βιβλίου, εργάστηκε σε πολύ πιεσμένους χρόνους για να ολοκληρωθεί σε πραγματικά λίγο χρονικό διάστημα. Ευχαριστώ την Χρύσα Ρήγα για την ουσιαστική κριτική της επί των κειμένων και την τελική επιμέλεια τους. Ευχαριστώ και εκ μέρους του συλλόγου, τους χορηγούς μας που συμβάλλουν στην πραγματοποίηση αυτού του έργου. Ευχαριστώ ολούς αυτούς τους καταξιωμένους ανθρώπους του κλάδου της μαγειρικής που βρήκαν το χρόνο να μας γράψουν αυτές τις υπέροχες κριτικές. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του συλλόγου Δημήτρη Ρούτουλα που με παρακίνησε αρχικά και με εμπιστεύτηκε, ώστε να γεννηθεί η ιδέα αυτού του υπέροχου βιβλίου.»